10 Aralık 2010 Cuma

En Sık Karşılaşılan Virüs Türleri


  • Boot Virüsleri: Bilgisayarların sabit diskinde temel işletim sistemi dosyalarının ve dosyalama adreslerinin bulunduğu ve adına boot sektörü denilen alanı silecek şekilde programlanmışlardır. Bu tür virüsler aktif hale gelirse bilgisayarın işletim sistemini çökertir ve bilgisayarda kayıtlı bulunan bütün dosyaları siler.
  • Tahrip Gücü Yüksek Virüsler: Bu tür virüsler aktif hale geldiğinde bilgisayarın elektronik donanımlarını (özellikle işlemcisini ve anakartını) normalin çok üstünde kapasite ile çalıştırarak bozar ve bilgisayarı kullanılmaz hale getirir.
  • Zaman / Tarih Ayarlı Virüsler: Bu tür virüsler bilgisayara bulaştığında hemen aktif hale gelmez. Programcısının ayarladığı bir tarihi bekler ve o gün çalışarak bilgisayarı tahrip eder.
  • Truvalar ve Nuklar: Internet’te en sık karşılaşılan virüs türüdür. Bilgisayara bulaştığında gönderene kullanıcının bütün şifrelerini, haklarını ve dosyalarını açar. Yani truvaları atanlar Internet’e bağlı kaldığınız sürece bilgisayarınızla dilediği gibi oynayabilir. Bilgisayarınızın ve dosyalarınızın göreceği zarar virüsü atan kullanıcıya bağlıdır.
  • Makro Virüsleri: Office dosyalarına, yani Word, Excel, PowerPoint, Access ile oluşturulan dosyalar içersindeki makro denilen komut yığınları içinde yer alırlar. Genellikle belgelere zarar vermek dışında bir tahribata yol açmazlar. Ama kullanıcı bütün işlerini Office dosyaları ile yönetiyorsa çok büyük maddi kayba yol açabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder