17 Aralık 2010 Cuma

İnternet Nedir?


İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır.
          İnternet, bilgiye kolay, ucuz, hızlı ve güvenli ulaşmanın ve onu paylaşmanın günümüzdeki en geçerli yoludur.
          İnternet ve Web kavramı ilk ortaya atıldığında, Amerikalı uzmanlar kullanıcılara metin, ses, film v.s. gibi görsel ve işitsel elemanları bilgisayar ekranında sergileyebilmek için, ortak bir dile yani HTML  diline karar verdiler. Bu dil son derece basit, esnek ve geliştirilmeye açık bir yapıya sahiptir. Bu dilde dünyadaki programların desteklediği bir biçim: Yani metin biçimi, başka bir deyişle ASCII  adı verilen cinsten dosyalar kullanıldı.
Web fikri iki ayak üzerine inşa edildi. Bunlardan biri sunucu tarafında duran ve hangi yazıların ve resimlerin nasıl görüntüleneceğini belirten HTML formatında kodlar içeren ASCII dosyalar. Diğeri de İnternet kullanıcısının tarafında çalıştırılan ve bu dosyalara erişip kodları okuyan ve kodların altında yatanları bulup çıkartıp, bunları ekranda istenildiği gibi görüntüleyen ve adına Browser (tarayıcı) dediğimiz programlar (İnternet Explorer ve Netscape Navigator) oluşturur.
          Web tarayıcısı, Web sunucusuna bağlanan, orada işaret edilen HTML belgesini alıp okuyan ve okuduklarını yorumlayıp, kullanıcının istemiş olduğu bilgileri, onun istediği biçimde ekrana getiren bir programdır.
           İnternet’teki bilgisayarlar IP adresleri ile adreslenirler ve bu IP adresleri 4 adet 0-255 arasında değerler alabilen numaradan oluşur. Her rakam 8 bitliktir. Örneğin IP adresi 198.11.145.204 gibi numaraları akılda tutmak zor olduğundan 1983’te Wisconsin Üniversitesi DNS’yi geliştirdi. DNS isimleri rakamlara çevirir ve bu da Net’i daha kolay kullanılabilir hale getiriyor. 
Domain isimlerinde:
gov  : Hükümet kuruluşları 
edu  : Eğitim kurumları (üniversiteler gibi) 
org  : Ticari olmayan, kar amacı gütmeyen kuruluşlar 
com  : Ticari kuruluşlar 
mil   : Askeri kuruluşlar 
net  : Servis Sunucuları (Internet Servis sağlayıcıları   gibi)
ac  :  Akademik kuruluşlar (bazı ülkelerde edu yerine kullanılmaktadır) 
int : Uluslararası organizasyonlar, kuruluşlar

Örneğin;
http://www.meb.gov.tr
Milli Eğitim Bakanlığı' nın sayfası
Adresinin sonundaki ".tr" ülke ekidir. Sayfanın Türkiye' de bir kuruma ait olduğunu gösterir. Bununla beraber, Türkiye' deki her kurumun web adresinin sonunda "tr" eki olmayabilir.

URL (Uniform Resource Locators): URL-Üniform kaynak konumlandırıcı anlamındadır. WWW (world Wide Web)’de adreslenmiş İnternet kaynaklarına erişimimizi sağlar.
 HTTP (Hypertext Transfer Protocol) Çok yönlü metin transfer iletişim kuralları ve http client/server  (sunucu/istemci) etkileşimlerini sağlar.
HTML (Hypertext Markup Language) WWW’deki çok yönlü metin dokümanlarının yazıldığı, metin sayfalarına belirli taglar yerleştirerek HTML dokümanlarını hazırlayan bir işaretleme dilidir.

 
Ülke kısaltmaları
tr:Türkiye,
jp:Japonya,
uk:Ingiltere,
it:İtalya,
ca:Kanada,
ru:Rusya,
id:Endonezya,
nl:Hollanda,
de:Almanya,
fr:Fransa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder